Wednesday, March 7, 2012

OT TARİFLERİNE DEVAM

OT BEREKETİ

Topladığım otlar 
mutfakta çoğaldı 
ve 
ot bereketi 
 soldan sağa; ebegümeci-labada-iğnelik-rakı otu-ısırgan-turp otu
 otlar toplu halde
 börek içi; lor , soğan ve ot karışımı
 1. yemek 
BÖREK

 2. yemek
OT MÜCÜVERİ





  3. yemek
OT YOĞURTLAMASI
4. yemek
YUMURTALI OT KAVURMASI

Monday, March 5, 2012

DOĞADAN SOFRAYA

Karışık ot kavurması
turpotu, labada, ebegümeci, iğnecik, düdüklen
kuş otu, ısırganotu, rezene
bol suda birçok kez yıkanan otlar 
ve bir miktar taze soğan ince ince kıyılır.

hepsi birlikte zeytin yağı eşliğinde kavrulur.
bilinen en kolay ot yemeği budur.
lezzetini içindeki her türlü, otun farklı farklı aromalarından alır.
oldukça sağlıklı  ve lezzetlidir.

Thursday, March 1, 2012

BAHÇEMİZDEKİ YENEBİLİR OTLARDAN

İğnecik
Bu bölgedeki adı. Altta da aynı otun tek dalı. Ot kavurmasına ve böreklere konularak yenebilir




Bu bir tür diken. Bu bölgede düdüklen diyorlar. Bizim Çanakkalede eşek helvası denir. Tijen İnaltongun Bir Ot Masalı kitabında eşek marulu olarak geçer. Ot kavurmalarına ve böreklere çok yakışır. Hafif sütlüdür. Genç yapraklar yenir. Ayrıca siyah bitki bitlerinin çok sevdiği bir bitki. Yaprak bitleri için tuzak bitki olarak kullanılabir. Altta da aynı otun tek yaprağı görülüyor.





Biz Çanakkale de kuş otu deriz. Bi tür yer örtücü. Datçada kurbağa bağırsağı deniyormuş. yine ot kavurmalarına ve böreklere çok yakışan bir ottur.



Hepimizin bildiği labada. biraz uğraşırsanız sarma bile yapabilirsiniz.



Burada yetişen papatyagillerden. Yöresel adı dalleme. Datçada dallemeler 1,5 metreye ulaşabilir.  Genç dalların dış kabukları soyularak haşlanır ve zeytinyağı, limon sarımsak harika salatası oluyor.




Turpgillerden turp otu onuda dalleme gibi haşlayıp salatısını yapıp yiyebilirsiniz.



Yine turpgillerden diğer tür, kırmızı damarlar pancarı düşündürtüyor.


Ebegümeci. Ot kavurması ve böreklik.


Bu yörede iki tür iğnecik var. Bu da diğeri

Bir ot demeti labada ve iğnecik bir arada

malum ısırgan otu.


Yabani rezene Ispanak kavurmasında denemenizi öneririm. Bu otu çok miktarda kullandığınızda keskin tadını herkes sevmeyebilir. Birde Kuzu eti ile pişirilir egede.


Bu da ısırgan otunun erkek türü..