Tuesday, September 18, 2012

Biyokömür Sobaları

http://permakulturplatformu.org/?p=2752


Ağustos ayında Datça Kolektifini ziyarete gittiğimde, PDC’sini Mustafa’dan (Bakır) almış olan ve kendisinden biyokömürün faydalarını dinlemiş olan Kolektiften Yasemen, biyokömür (biyochar) sobası yapalım mı diye sorunca, hemen araştırmalara giriştik. İnternetten düzgün bilgi toplamak bayağı zahmetli bir iş. Biyokömür sobalarını, ayrıntılı bir şekilde, adım adım nasıl yapılacaklarını gösteren derli toplu yazı veya videolara ulaşmak 2 günümü aldı.
Sonuçta, çiftlik ölçeğinde, küçük çaplı sobalar için 2 temel tasarımın kullanıldığı sonucunu çıkardım. Her iki tasarımda da iç içe iki kovalı bir soba tasarımı kullanılıyor. İki tasarımda da biyokütle (odun parçaları, dallar, talaş, gübre…) içteki küçük kovaya konuyor. Aradaki fark bir tasarımda doğrudan biyokütlenin yakılması, diğerindeyse biyokütlenin küçük kovada kapalı tutulup büyük kovaya konulan dalların yakılması. Her iki tasarımı da denedik, birkaç denemeden sonra istediğimiz noktaya ulaştık, yani yanma sürecinde duman salmaksızın biyokömür elde ettik. Bu yazıda bu tasarımlardan ilkini, yani doğrudan biyokütlenin yakıldığı soba tasarımını anlatacağım.
İşe hurdacıya gidip biri 5 litrelik biri 2,5 veya 3 litrelik iki teneke kutu alarak başladık. Elimizde kısa bir soba borusu zaten mevcuttu. Küçük teneke kutunun üst tarafını tamamen açtık, büyük kutunun üst kısmını ise küçük tenekenin gireceği kadarını açtık.

KÜÇÜK TENEKE

BÜYÜK TENEKEDE DELIKLER AÇILIYOR




AÇILAN DELIKLERDEN PARÇA KESILIYOR







Büyük tenekenin alt tarafında dört tarafta irili ufaklı delikler açtık. Küçük tenekenin hem tabanında, hem altında hem de ağzına yakın kısımda delikler açtık. Denemelerden anladığımız o ki, ne kadar çok (ya da büyük) delik açılırsa, havalanma o kadar iyi oluyor ve piroliz işlemi daha rahat gerçekleşiyor.
KÜÇÜK TENEKENIN TABANINDA DELIKLER AÇILIYOR
KÜÇÜK TENEKE BAŞ AŞAĞI DURMAKTA. 2. DENEMEDEN SONRA DELIK SAYISI DAHA DA ARTIRILDI.









Üstte sağdaki resimde görülen delik sayısı da yetersiz geldi; küçük tenekede altta bir sıra daha (irili ufaklı) delik açtık ve büyük tenekedeki deliklerin bir kısmını büyüttük.
Daha sonra küçük tenekeyi büyük tenekenin içine yerleştirdik. Küçük teneke kısa olduğu için tabanındaki delikler de iş görecek.
Küçük tenekenin içine kalın ağaç dallarını düzenli, olabildiğince sıkışık şekilde ağzına kadar dizdik. Büyük tenekenin üstündeki iki deliği ve küçük tenekenin büyük tenekeye girdiği yerde oluşan boşluğu çamurla sıvadık.
Artık sobamız yakılmaya hazır. Odunların üstüne biraz kolonya sıktık, çalı çırpı ve talaş ekledik, çakmağı çaktık.

ILK DENEMEDEN BIR FOTOĞRAF, SIVA IHTIYACINI BÖYLECE ANLADIK
Yanma aşağı doğru yayılınca baca işlevi görecek soba borusunu yerleştirdik. Rüzgâr olduğu için etrafını taşla destekledik.





Yanma süresince, ilk 5 dakika hariç hiç duman çıkmadı. Sadece, yollarda aşırı sıcak havalarda görülen serapvari dalgalı görüntüler vardı, ama duman çıkmadı. Fotoğraflardan pek anlaşılmayacaktır herhalde, ama aşağıdaki bütün fotoğraflarda soba gürül gürül yanmakta.

SOBA BORUSUNUN AĞZINDAN YAKIN ÇEKIM, SERAPVARI DALGALAR

HIÇ DUMAN ÇIKMIYOR!







Bu sobayı sağlam bir üçayakla çaydanlık veya küçük tencere ısıtmak için de kullanmak mümkün.
Yaklaşık 50 dakika sonra yanma işlemi bitti. Üstüne su döktük.
Sonuçta küçük tenekenin yarısı kadar biyokömür çıktı (ne yazık ki diğer işlere daldığımızdan bunun fotoğrafını çekmemişiz). Örneğin mangal kömüründen çok farklı; elle kolaylıkla kırılabiliyor, gayet kolay ufalanabiliyor (2. tasarımdan elde ettiğimiz biyokömürün fotoğrafları mevcut).
Araştırdığımız yazılarda başta koyduğunuz biyokütlenin yaklaşık dörtte üçü elinizde biyokömür olarak kalır, deniyordu. Daha az elde etmemizi kullandığımız odunun eski, yer yer çürümüş oluşuna bağladık.
Bu sobayla kuru ot, gübre rahat yanar gibi gözüküyor. Sadece talaş doldurulur ise havalanma açısından sorun yaşanabilir, denemek gerek.
Bu tasarım özellikle hiç duman çıkarmaması açısından bizi tatmin etti.
Dikkat! Denemek isteyenler rüzgâra dikkat etsin, sobanın başından ayrılmasn. Yanınızda en azından bir kova su bulundurmakta fayda var, bahçe musluğuna takılı hortum varsa ne âlâ.

1 comment:

  1. Merhaba,
    Yaptığınız sobanın yuvarlak olanını ben yaptığım zaman, adının aşağı hava akımlı gazlaştırıcı soba oldugunu öğrenmiştim. İsmine takılmak değil kullanım amacına değinmek istiyorum. Bu soba organik içerikteki methanı alttan olusan hava akımı ile çekerek üstten aleve vererek içinde odun kömürü oluşmasını sağlar ve bu odun kömürleri bitene kadar da için içi yanarak neredeyse yok olur. Biyo kömürü olarak tanımlanabilen hücre yapısına kavuşması için organik içeriğin 400 derece ısının üzerine çıkarak ateş ile direk temas etmemesi gerekecektir. Bu soba biyo komürden ziyade az materyali etkili ve dumansız yakmak için ideal bir soba oldugunu deneyen kişilerin dikkate almasını tavsiye ederim.
    PaleoHakan

    ReplyDelete