Yaklaşık altı aydır, haftada bir kaç gün, bir kaç saatliğine bir araya gelip blog yazılarına konu olan işleri yapıyoruz. Sonuçlarını görmeye başladıkça, hataları tekrar etmemek için bu kaydın gerekli olduğunu düşünüyorum. Nasılsa daha çok şey denedikçe, hatalar başımıza daha çok gelecek.
Kış Bostanı
1. Bostanı su bastı: Arazi tasarımı yapmadan ve dahası tasarım yapacağımız yerin dört mevsimini de yaşamadan oluşturduğumuz öncü kış bostanını, yoğun yağmurun getirdiği sel sularının yolu üzerine kurmuşuz. Yine de yaz bostanı olarak kullanabilir, buna göre Mart sağanaklarına karşı önlem alıp almamayı düşünebiliriz.
2. Bostanı ot bastı: Malç olarak bol keseden serptiğim yarım harar samanın içinde o kadar çok arpa tanesi varmış ki, bazı yerlerde sebzeler görülmez oldu. Saplardan oluşan balya saman ya da safran denen deniz yosunu daha etkili bir malç malzemesi gibi görünüyor.
3. Bostana yaban domuzu bastı: Canı sağolsun, göze almıştık.
4. Çıkan bazı sebzeler büyüyemedi: tohumlarını sık serpmişiz.
Sonuç: baklalar, soğanlar ve sarımsaklar sağlıklı, sık marulların kimini şaşırttık, körpeyken biraz roka koparttık hepsi bu.
Elma Sirkesi
Sirke yaptığım kapların kapaklarını sıkıca kapattım, ağzını tülbentle örtmek gerekirmiş. Şimdilik temizlikte kullanılabilir gibi duruyorlar, belki aşağıdaki linke göre koşullarını iyileştirince yenecek hale de gelirler.
http://www.bugday.org/portal/haber_detay.php?hid=137
Buğday
Serptiğimiz tanelerin çok azı filizlendi. Belki ince kil tabakası yeterli olmadı, kuşlar, böcekler yedi. Belki bu ilk denemede bir püf noktasını unuttuk.
No comments:
Post a Comment