Thursday, March 1, 2012

BAHÇEMİZDEKİ YENEBİLİR OTLARDAN

İğnecik
Bu bölgedeki adı. Altta da aynı otun tek dalı. Ot kavurmasına ve böreklere konularak yenebilir




Bu bir tür diken. Bu bölgede düdüklen diyorlar. Bizim Çanakkalede eşek helvası denir. Tijen İnaltongun Bir Ot Masalı kitabında eşek marulu olarak geçer. Ot kavurmalarına ve böreklere çok yakışır. Hafif sütlüdür. Genç yapraklar yenir. Ayrıca siyah bitki bitlerinin çok sevdiği bir bitki. Yaprak bitleri için tuzak bitki olarak kullanılabir. Altta da aynı otun tek yaprağı görülüyor.





Biz Çanakkale de kuş otu deriz. Bi tür yer örtücü. Datçada kurbağa bağırsağı deniyormuş. yine ot kavurmalarına ve böreklere çok yakışan bir ottur.



Hepimizin bildiği labada. biraz uğraşırsanız sarma bile yapabilirsiniz.



Burada yetişen papatyagillerden. Yöresel adı dalleme. Datçada dallemeler 1,5 metreye ulaşabilir.  Genç dalların dış kabukları soyularak haşlanır ve zeytinyağı, limon sarımsak harika salatası oluyor.




Turpgillerden turp otu onuda dalleme gibi haşlayıp salatısını yapıp yiyebilirsiniz.



Yine turpgillerden diğer tür, kırmızı damarlar pancarı düşündürtüyor.


Ebegümeci. Ot kavurması ve böreklik.


Bu yörede iki tür iğnecik var. Bu da diğeri

Bir ot demeti labada ve iğnecik bir arada

malum ısırgan otu.


Yabani rezene Ispanak kavurmasında denemenizi öneririm. Bu otu çok miktarda kullandığınızda keskin tadını herkes sevmeyebilir. Birde Kuzu eti ile pişirilir egede.


Bu da ısırgan otunun erkek türü..

No comments:

Post a Comment